Kinderogen

Heeft je kind moeite om scherp te zien? Last bij het spelen? Of kan het zich moeilijk concentreren op school? Misschien is je kind dan wel bijziend.

Bijziendheid – of myopie is een afwijking in de manier waarop het licht het ook binnenkomt. is de oogbol te lang of het hoornvlies vervormd, dan vallen de lichtstralen vóór het netvlies samen en niet óp dat netvlies. Het resultaat: moeite om scherp te zien in de verte. Met een bril op minsterkte wordt dat probleem succesvol aangepast.

In de komende jaren zal dat aantal nieuwe gevallen van bijziendheid flink stijgen, doordat onze leefwijze enorm is verandert. Zo kijken kinderen steeds vaker van dichtbij naar een beeldscherm, en brengen ze minder tijd buiten door. Ook erfelijkheid, gedrag en omgeving spelen een rol. Groeit het oog te lang door en blijft bijziendheid onbehandeld dan is er op volwassen leeftijd een verhoogd risico op oogziektes en netvliesproblemen.

Een effectieve manier om toenemende bijziendheid bij kinderen te remmen is meer tijd buiten doorbrengen.

Oogartsen bedachten daarom de 20-20-2 regel: Na elke 20 minuten dichtbij kijken een pauze van 20 seconden om veraf te kijken. Lekker naar buiten, want 2 uur per dag in de buitenlucht is heel goed voor je ogen.

Waneer bijziendheid bij een kind vroegtijdig wordt vastgesteld, kan het gezichtsvermogen worden gecorrigeerd en de toename van bijziendheid worden geremd.

Kinderen lopen vanwege hun grotere pupillen en transparantere ooglenzen meer risico op oogschade door UV-licht dan volwassenen. Een zonnebril wordt bij kinderen dus ook echt aangeraden.

 

bron: bijziendheid.nl